Forum

Λ

Goede ervaringen

Als medisch shiatsu therapeut heb ik inmiddels een aantal zeer goede ervaringen met de behandeling van klanten met diverse soorten kanker. De methode die ik hanteer heb ik geleerd van dr. Norio Yonezu uit Japan, een grootheid op het gebied van het behandelen van kanker d.m.v. shiatsu. Shiatsu is een drukpuntmassage, waarbij een buikbehandeling een belangrijke rol speelt. Bij een shiatsubehandeling wordt het gehele lichaam gemasseerd, te beginnen met de buik. Daarin voel je eigenlijk direct als iets niet helemaal lekker zit. Een behandeling wordt afgesloten met opnieuw een aftasten van de buik. Als er geen verandering is opgetreden dan is dat voor mij een signaal dat er meer aan de hand is. Dat is reeds meerdere keren gebleken. Deze mensen stuur ik dan ook altijd direct door voor verder onderzoek binnen de reguliere gezondheidszorg. Klanten bij wie kanker is geconstateerd, reageren erg goed op een behandeling. Het hele lichaam ontspant en heeft beduidend minder last van de chemokuren en bovendien minder last van haaruitval. Hopelijk draagt deze informatie ook weer iets bij aan de aanpak van deze nare ziekte.
Eisbrand H.F. Sijmons, www.ShiatsuDo.nl

Λ

Kanker en massage

Kanker en massage zijn twee dingen die ogenschijnlijk niet bij elkaar horen; sterker nog: in het algemeen geldt kanker als contra-indicatie voor massages. Toch blijkt uit onderzoek dat kankerpatiënten wel degelijk profijt kunnen hebben van massage. Het kan symptomen als pijn, misselijkheid, vermoeidheid en depressie verminderen. De angst dat massage, door het verbeteren van de circulatie, de uitzaaiing van kanker zou versnellen, lijkt niet gegrond, zo betoogt de Amerikaanse massagetherapeut Tracy Walton in de eerste editie van Massage Magazine. Het direct beïnvloeden van een actieve tumor is en blijft natuurlijk wel uit den boze, maar het is niet moeilijk om deze plek(ken) te ontwijken.

We zijn erg benieuwd naar jouw mening over dit beladen onderwerp? Heb je als masseur ervaring met kankerpatiënten? Je reactie is van harte welkom. Stuur een e-mail naar forum@massage-magazine.nl, dan plaatsen we je reactie op deze site.