Λ

Tibetaans geneeskundige

Tibetaans geneeskundige

In dit nummer van Massage Magazine een bijzonder gesprek met een man die als een van de laatsten optreedt als Tibetaans geneesheer (amchi). Lobsang Tsultrim’s vader was ooit de lijfarts van de Dalai Lama en zoonlief heeft de traditie overgenomen. Na jaren studie en omzwervingen kwam hij terecht aan een singel in Ede. Hij vertelt openhartig over zijn visie op de westerse geneeskunde en over de manier waarop een amchi zijn diagnoses stelt. Dat het ambacht inmiddels weinig beoefenaars kent, ligt aan de moeilijkheid van de moedertaal. De literatuur staat beschreven in het Tibetaans en die taal herbergt zoveel onvertaalbare begrippen, dat het moeilijk is voor een buitenstaander het beroep onder de knie te krijgen. Wie echter goed luistert naar de amchi, begrijpt dat deze geneeswijze verfijnde technieken herbergt, die een diep begrip van het menselijk wezen verraadt.

Λ

Craniosacraaltherapie

Craniosacraaltherapie

Om de masseur verder te verdiepen, wijden we dit nummer een artikel aan de zogenaamde craniosacraaltherapie. Cranium betekent ‘hoofd’ en sacrum betekent ‘stuit’. Kort gezegd zorgt craniosacraaltherapie ervoor dat de vloeistoffen van het lichaam op een goede manier door het hele zenuwstelsel vloeien. Ria Feskens en Gonnie Geerts van praktijk Serenora beginnen met het aftasten van de stroming in het hoofd. Door lichte druk te geven, lossen de blokkades dieper in het lichaam op. Onze verslaggever ging met twee kristallen in de hand liggen op de behandeltafel, en ervoer zelf wat zo’n behandeling met je doet.

Λ

De snelste manier om gevonden te worden

De snelste manier om gevonden te worden

Goed masseren is een ding, maar de wereld laten weten dat jij de juiste man of vrouw bent, is een andere tak van sport. Internet is uiteraard het toverwoord. Wil je meer bezoekers op je site? Of merk je dat klanten wel je site bezoeken, maar geen afspraak maken? Dan is het belangrijk om de teksten op je website eens onder de loep te nemen. Er zijn daarvoor twee belangrijke redenen. Ten eerste om de aandacht van klanten te trekken en ten tweede om gevonden te worden door de Google Robot. Lees in dit artikel van Massage Magazine met welke kleine aanpassingen je je uitstraling en je bezoekersfrequentie kan verbeteren. Als je site uitdraagt wat jij met je bedrijf aanbiedt, ben je al een heel eind.

Λ

Shiatsu en kanker

Shiatsu en kanker

De grondlegger van de shiatsu in Japan, Tokujiro Namikoshi, heeft een andere kijk op het ontstaan en op de behandeling van kanker. Hij beweert dat je kanker kunt voorkomen door stress in het buikgebied te behandelen. De werking van shiatsu is (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Vandaar dat Nederlandse artsen vaak huiverig zijn mensen door te verwijzen. In Nederland werkt Eisbrand Sijmons als medisch shiatsutherapeut in Harderwijk. In zijn praktijk masseert hij ook mensen waarbij kanker is geconstateerd. Ook wordt er in deze aflevering een scriptie belicht die de vraag opwerpt: ‘Op welke wijze kun je als shiatsutherapeut verlichting brengen in de lichamelijke en psychische klachten die de patiënt met een niet-gemetastaseerd mammacarcinoom ondervindt ten gevolge van de ziekte zelf en van de eventueel noodzakelijke reguliere behandelingen?’. In de scriptie wordt onder meer gesteld dat shiatsutherapie ‘verzachtend en herstellend werkt, en zorgt voor algehele ontspanning, waardoor pijn vermindert en doorbloeding verbetert. Door herstel van de energiebalans verbetert de geneeskracht van lichaam en geest’. Lees in dit nummer verder over de bevindingen van Tineke Oom en de praktijkervaringen van Eisbrand.

Λ

De Zweedse massage komt uit Nederland

De Zweedse massage komt uit Nederland

Dat de Zweedse massage is ontwikkeld door een Nederlander klinkt allesbehalve logisch. Toch was het de Nederlander Johann Georg Mezger, die in de achttiende eeuw na het behandelen van de Zweedse prins Gustav een graag geziene gast werd aan menig Koninklijk hof. Zijn methode was weliswaar gebaseerd op die van de Zweed Per Henrik Ling, die volgens vele geschiedenisboeken de Zweedse massage heeft ontwikkeld, maar de faam van Mezger oversteeg die van Ling ruimschoots. Na de genezing van de prins was heel Europa wakker en kwamen onder andere de Paus, de Russische gootvorst en de Nederlandse kroonprins langs voor een behandeling. Tegenwoordig wordt in de literatuur steeds meer verwezen naar deze geheimzinnige Nederlander, die om niet te duiden redenen al zijn documentatie liet vernietigen.

Λ

Cadeautje van Massage Magazine

In elke uitgave maken abonnees van Massage Magazine kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de pagina Productnieuws wat het product is van deze maand!

Λ

Verder in dit nummer

Actueel: Branchenieuws
Reportage: Spa Zuiver brengt bezoeker in hogere sferen
Mystery Massage: Ontspanningsmassage
Specialisme: Voetreflexoloog ontwikkelt kruidenstempels 
Techniek: Stoelmassage
Fit-tips: De spiegel van ons binnenste 
Research: Pilatesmethode
Rek en strek: Acute lage rugpijn 
Ergonomie: Klachten bij masseurs (II)
Bedrijfsvoering: Het opstellen van een balans (II) 
Sales: Obscuur
Aromatherapie: Helicryse
Ethiek: Ethische reflectie
Ayurveda: De huid volgens ayurveda
Markt: Het massage-effect van visjes
Opleiding: Jubileum opleiding Integratieve massage
Bedrijfsreportage: De masseur die nooit moe wordt 
Productnieuws
Cadeautje van Massage MagazineHet volgende nummer van Massage Magazine verschijnt rond 13 november