Massage Magazine
Nummer 6, november/december 2012

Λ

Haptonomie, het belang van voelen

Haptonomie, het belang van voelen

Als masseur raak je mensen aan en voel je continu. Hoe is de conditie van het weefsel, voelen spieren hard of zacht, zijn er verdikkingen, voelt de huid warm of koud? Maar er is meer: je voelt of iemand contact wil maken of zich juist terugtrekt. Alle gegevens die je uit het voelen haalt, bepalen voor een groot deel hoe je behandelt. Dat gebeurt echter niet altijd bewust. Een groot deel voel je onbewust. Maar als je je er bewust van bent, dan kun je daar anders mee omgaan en de kwaliteit van behandelen verbeteren. Marjan van den Heuvel gaf dit najaar tijdens de Landelijke Triggerpointdag een workshop hierover. Massage Magazine doet verslag.

Λ

Blind masseren

Blind masseren

Ineke Hovenkamp-Oskam uit Olst is, zoals de meeste masseurs, altijd al geïnteresseerd geweest in het lichaam en de medische wereld. Als het zou kunnen was ze misschien wel verpleegkundige geworden. “Maar dat kan natuurlijk niet, omdat ik niet kan zien. Ik denk niet dat iemand door een blinde zuster geprikt wil worden”, relativeert ze haar handicap. Aan Massage Magazine vertelt Ineke welke massagecursus ze volgde en hoe haar massagecarrière zich ontwikkelde!

Λ

De ideale website

De ideale website

Van jongeren tot senioren: iedereen gebruikt internet om zich te oriënteren op nieuwe producten en diensten. De Postbank deed onderzoek naar de digitalisering van de Nederlandse samenleving. Uit het rapport “Online of Offline?” blijkt dat verreweg de meeste consumenten vinden dat het internet veel verbeteringen heeft aangebracht in dagelijkse activiteiten. De belangrijkste voordelen van internet zijn snelheid, gemak, niet aan tijd gebonden zijn en niet de deur uit hoeven. Internetsites worden vooral gebruikt om informatie te verzamelen, prijzen te vergelijken en aankopen te doen. Op sites voor masseurs is vooral de informatieverstrekking van belang. Maar hoe maak je een goede site?