Nieuws

Drie koppen thee

Gezondheidsstoffen in thee (Flavonolen) kunnen het risico op het krijgen van een beroerte met twintig procent verminderen. Dit concludeert Peter Hollman van de Afdeling Humane Voeding van Wageningen University. “Dat thee goed is voor hart en bloedvaten weten we al een tijdje, maar recent onderzoek maakt duidelijk welke stoffen hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn.” Flavonoïden zijn stoffen die veel in plantaardige producten voorkomen en onder andere een antioxiderende werking hebben en een positief effect op hart en vaten. Hollman analyseerde de relatie tussen inname van verschillende soorten flavonoïden en het krijgen van een beroerte. In zijn studie betrok hij meer dan 100.000 proefpersonen uit zes gepubliceerde studies. Specifieke flavonoïden, de flavonolen (die ook in groente en fruit, chocolade en rode wijn voorkomen), bleken een effect te hebben op het beroerterisico. “Bij een flavonolinname die overeenkomt met de hoeveelheid die in drie koppen thee zit, kun je de kans op een beroerte met twintig procent verminderen”, aldus Hollman. Bron: The Journal of Nutrition.