Drukpuntmassage

Shiatsu of drukpuntmassage is een Japanse geneeswijze die is afgeleid van een oorspronkelijk in China ontwikkelde manier van zelfmassage. Letterlijk betekent shiatsu "druk met de vingers", maar naast vingers en duimen gebruik je handpalmen, voeten, knieën en ellebogen om gedoseerde druk op het lichaam uit te oefenen. Met de shiatsutechniek kun je klachten als spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn, duizeligheid of ademhalingsproblemen doen verdwijnen.

Drukpuntmassage, ook acupressuur genoemd, is een van origine uit China stammende behandelmethode om druk uit te oefenen op belangrijke punten op de huid om zo de zelfgenezende krachten van het lichaam te stimuleren.

Shiatsu, ook wel drukpuntmassage genoemd, is gebaseerd op het principe dat storingen in de spieren, zenuwen en organen zich openbaren in het netwerk van meridianen waardoor de 'levens-energie' stroomt. Op de meridianen liggen 365 vitale punten die voor de drukpuntmassage van belang zijn. Ze liggen op het huidoppervlak. Wanneer nu een orgaan slecht functioneert, vermindert de energiestroom in de desbetreffende meridiaan met als gevolg een ziek lichaam. Door nu druk uit te oefenen op dan wel het masseren van bovengenoemde punten, alwaar de energie stroom gemakkelijk kan stagneren, kan herstel plaats vinden. Hoewel het masseren van deze punten het meest specifiek wordt toegepast gebruikt men ook de klassieke massage. (Kneden, strijken, vibreren en kloppen).