Opleiding Triggerpointcoach

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De Opleiding Triggerpointcoach is een nascholingsinstituut voor masseurs en therapeuten die in hun praktijk te maken hebben met pijngerelateerde klachten.

Deze drie onderdelen kunnen afzonderlijk van elkaar gevolgd worden:
Triggerpointtherapie (manueel)
Fascia Release (manueel)
Psychosomatische aanpak (hands-off)
Samen leiden ze op tot het diploma Integraal Myofasciaal Therapeut (40 ECT’s). Triggerpointtherapie: myofasciale triggerpoints zijn overgevoelige plekken in de spieren, die leiden tot verhardingen in de spiervezels. Deze voelbare verhardingen kunnen acute of chronische pijn veroorzaken waardoor disfunctie in het houdings- en bewegingsapparaat ontstaat. Het bijzondere van deze triggerpoints is dat ze de pijn uitstralen naar een andere plek. Dat hoofdpijn door nekspieren veroorzaakt kan worden is een ‘bekend’ gegeven. Maar dat een hernia door de bilspieren veroorzaakt kan worden is minder bekend.
Fascia Release: is gericht op het behandelen van het vlies dat om de spieren en het celweefsel zit. Deze fascia omhult naast de spier ook andere weefsels in het lichaam bijvoorbeeld pezen, ligamenten, organen, zenuwen en botten. Dit weefsel beschermt, ondersteunt, is een schokdemper en dient als communicatiesysteem voor het lichaam.
Een Psychosomatische aanpak: kijkt naar de rol van hormonen, stress, karakter, communicatie, emotie en denkwijze van de cliënt. De traditionele visie op chronische pijn, is dat de pijn rechtstreeks voortkomt uit weefselschade. Nu weten we dat er naast fysiologische er ook emotionele, sociale, culturele en cognitieve factoren zijn die invloed hebben op de pijnbeleving. Daar gaan we mee aan de slag. In de geaccrediteerde modules leer je cliënten te behandelen en begeleiden. Je leert triggerpoints en fascia te behandelen én adviezen te geven op het gebied van Triggerpoint-zelfmassage en stretchoefeningen. Bovendien heb je een grotere kans op succes doordat je de onderhoudende factoren leert herkennen en uitschakelen.
Wil je meer weten? Lees dan verder in de blogs over hyaluronzuur, cuppen, tapen, slaapproblemen, hoofdpijn, fascia, triggerpointtherapie, knieklachten, carpaal-tunnelsyndroom, behandelen van baby’s of lees over het evenwichtsorgaan van de spieren op de website van Triggerpointcoach.
www.triggerpointcoach.nl