Aanraken doet wonderen

‹ Terug naar overzicht
Door: Gonnie van de Lang
Geplaatst op:
Een masseur heeft geluk want hij mag de hele dag mensen aanraken, dat is zijn werk. Wist je wel dat aanraken ‘het knuffelhormoon’ stimuleert dat verantwoordelijk is voor vele helende processen in je lichaam? Toch zeggen we na een dag werken in onze praktijk niet tegen onze partner of vrienden ‘wat voel ik mij lekker, want ik heb de hele dag mensen aangeraakt’ of ‘ik heb veel mensen vandaag blij gemaakt’. Ja, waarom eigenlijk niet?

Aanraking is heel krachtig

Wanneer je iemand aanraakt, maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon zorgt dat stress vermindert, de bloeddruk verlaagt en het immuunsysteem versterkt. Het verbetert de ademhaling, de spijsvertering en vermindert angst. 

Dit hormoon geeft een geluksgevoel en een verbondenheidsgevoel met een prikkel die direct naar ons hart gaat. Onderzoek bij baby’s in couveuses gaf verbluffende resultaten wanneer de moeder haar baby iedere dag knuffelde. De baby’s waren jaren later stressbestendiger, het zenuwstelsel functioneerde beter en ze hadden betere cognitieve vaardigheden vergeleken met de baby’s die niet extra waren aangeraakt.

Aanraken taboe

Kinderen worden volop aangeraakt en geknuffeld. Wanneer een kind verdrietig is bescherm je en troost je je kind door er flink mee te knuffelen zodat ze kalmeert. In de puberteit komt er een afstand en wil je kind minder aangeraakt worden en vinden ze dat niet stoer. Met het ouder worden zie je dat aanraken weer heel belangrijk wordt. Wanneer ik bij mijn moeder op bezoek was, hoorde knuffelen erbij en voelde dat heerlijk. We werden er vrolijk van en het versterkte onze band.

Onze prachtige huid

Je huid is een zeer belangrijk communicatiemiddel met miljoenen gevoelscellen die reageren op een aanraking. Huidcontact stimuleert zenuwuiteinden die vervolgens signalen doorgeven naar de hersenen en zo wordt de endorfine productie in gang gebracht. Je huid maakt onderscheidt tussen een aanraking van een klant, een familielid, je partner of je collega. Je huid voelt verschil tussen een krachtige, warme aanraking en een kille, afstandelijke handdruk. Bij dementerende patiënten doet een langzame streling over de handen wonderen. Ze geven vertrouwen, een gevoel van veiligheid waardoor de patiënten toegankelijker worden voor contact en minder angstig zijn. Knuffelen vermindert het gevoel van eenzaamheid vooral bij ouderen.

Raak je medemens vaker aan

Als therapeut raak ik mensen dagelijks aan bij de massage of tijdens de acupunctuurbehandeling of ter geruststelling wanneer iemand op de behandeltafel ligt en de behandeling spannend vindt. In het verleden als verpleegkundige heb ik het effect van aanraken vaak ervaren. Door de hand vast te pakken van een patiënt die een onderzoek moest ondergaan en veel pijn had of een slechte uitslag over haar gezondheid kreeg. De aanraking gaf troost en verminderde angst en schepte een band tussen de patiënt en mij. Wees je als masseur bewust van het effect van je aanraking en zie wat er gebeurt met de ander en met jezelf. Massage is een uur volop aanraken. Jammer dat mensen alleen bij klachten een afspraak voor massage bij de masseur maken. Laten we een voorbeeld nemen aan Aziatische landen waar een massage wekelijks een onderdeel  van de gezondheid is om juist klachten te voorkomen. Preventie van ziektes komt steeds meer onder de aandacht van zorgverzekeringen. Is het niet een mooie toekomstdroom dat straks een massagebehandeling standaard in het zorgpakket komt ter preventie van vele klachten?

Geen tijd voor aanraken

Tegenwoordig is er steeds minder tijd voor elkaar en vindt de communicatie plaats via whatsapp. Schouderklopjes of een hand vastpakken, daar is geen tijd meer voor. Huisdieren worden uitgebreid geaaid en geknuffeld en de andere huisgenoten worden vergeten! Begin met in je directe omgeving wat meer knuffels uit te delen aan je partner, je kinderen, familie en vrienden. Zie wat er gebeurt wanneer je iemand in de rij bij de kassa voor laat gaan door even kort haar hand aan te raken.

Respect voor de Intieme zone

Ieder mens heeft zijn eigen privacy of intieme zone en niet iedereen wil worden aangeraakt. Voor sommige mensen is een aanraking zelfs heel bedreigend, afhankelijk van hun ervaringen met aanraking, karakter, geestelijke gezondheid en opvoeding. Wees als masseur daarop alert. Iemand laat je toe in je intieme zone wanneer je degene vertrouwt zoals je partner of familie, maar ook de huisarts, tandarts of de kapper. Daarnaast zijn er culturele verschillen in de afstand tot elkaar. In Amerika is lichamelijk contact tussen een leraar en leerling strafbaar, op een handdruk na. In Nederland ben je je tevens bewust van het feit dat de aanraking kan worden opgevat als een ongewenste intimiteit. Zelfs een onschuldig, welgemeend compliment van een mannelijke collega aan een vrouwelijke collega zoals  ‘wat een schitterende jurk heb je aan’ kan verkeerd worden opgevat. Dit zegt wel iets over de ontvanger van het compliment. Zorg als masseur dat je te allen tijde met respect de ander aanraakt en vaker even een hand aanraakt of een schouder zodat het schitterende, genezende proces van endorfine in werking wordt gebracht. 

Mijn advies:

  • Raak elkaar wat vaker aan en deel regelmatig knuffels uit aan je geliefden, familie en vrienden. 
  • Raak als masseur met respect en vanuit een liefdevolle intentie je klant aan. 
  • Wees je ervan bewust dat een aanraking meer kan doen dan duizend woorden! 

 

Veel succes en kijk ’s morgens in de spiegel en geef jezelf een grote glimlach.

Gonnie van de Lang

Gonnie van de Lang www.vandelang.nl heeft een Praktijk voor Yoga en Chinese geneeswijzen. Ze schrijft voor het magazine Massage Magazine. Meer blogs lezen van Gonnie? Je vindt ze hier.

 

Aanraken doet wonderen