Kennis en aanraking

‹ Terug naar overzicht
Door: Pauline Trum
Geplaatst op:
Massage staat niet stil. Zodra je start met het leren van massagetechnieken zul je ervaren dat je steeds dieper en dieper wilt gaan. Je honger naar verdieping en technieken wordt steeds groter. Massage is een van de meest subtiele kunsten in lichaamswerk. Maar, het is niet alleen een kwestie van kennis, het is zeker ook de kennis van liefdevolle aanraking.

Leer de techniek om deze daarna weer te vergeten. Dit klinkt tegenstrijdig maar… massage is gevoel, luisteren naar je cliënt, je handen verplaatsen naar de plaats waar jouw aanraking nodig is. Als je massagetherapie gaat bestuderen zal je merken dan 10 procent van de behandeling uit de techniek bestaat en 90 procent uit de liefdevolle aanraking. Door de juiste aanraking ontspant het lichaam. Door de ontspanning van het lichaam is het mogelijk om (oude) kwalen te behandelen, het lichaam in de juiste richting te leiden waardoor je cliënt weer in staat is het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren.

Zie de complete mens

Als je liefde en mededogen voelt voor de ander, geen waardeoordeel hebt, als je jouw cliënt niet behandelt als alleen een lichaam om te behandelen, maar als een compleet mens, pas dan zal je als massagetherapeut de helpende hand kunnen bieden in de ‘genezing’ van lichaam en geest. De therapeut speelt hier een essentiële rol in.

Masseur of massagetherapeut?

Bied je verschillende massages aan zoals een lomi-massage, bindweefselmassage of een ontspannende voetmassage? Of behandel je de cliënt die bij jou in de praktijk komt met een hulpvraag? Als het laatste jouw manier van werken is dan is een volle rugzak met massagetechnieken heel erg waardevol. Op die manier kan je een behandeling op maat aanbieden.
Misschien ben je er zelfs al klaar voor om je kennis te verhogen van masseur naar massagetherapeut. Massagetherapie onderscheidt zich van massage doordat het de cliënt spiegelt, via het lichaam waar hij staat in zijn leven. Wat wordt er gevoeld en ervaren. Wat zijn de klachten? Zijn die herkenbaar op andere manieren? Welke thema’s spelen in het leven van de cliënt?

Aanraken is een levensbehoefte

Massage is nodig in onze wereld. Aanraking is een van de eerste levensbehoeften.
Zoals een moeder haar kind liefdevol verzorgt, aanraakt en masseert, zo horen de massagetherapeuten hun cliënten te behandelen. Met zorg en aandacht. Helaas verdwijnt deze aanraking steeds meer uit de wereld. We zijn vaak vergeten dat een aanraking juist zacht en liefdevol moet zijn. Aanraking is een vergeten taal aan het worden. We zijn bijna onhandig in onze aanrakingen, omdat het woord aanraking beschadigd is, het heeft een andere kleur gekregen.

Masseer met heel je hart, heel veel succes gewenst!

Pauline Trum

Pauline Trum – 17 jaar ondernemer in hart en nieren

Zonnevlecht Opleidingen
www.zonnevlechtopleidingen.nl

Meer blogs lezen van Pauline? Klik hier.