Ben je commercieel? Schaam je!

‹ Terug naar overzicht
Door: Pauline Trum
Geplaatst op:
Laatst was ik in gesprek met een bekende over bedrijfsvoering. Deze persoon was niet commercieel, deed niet aan marketing, want jak, dat waren toch smerige woorden en totaal not-done voor haar bedrijf (deze bekende is massagetherapeut).

Niet commercieel en geen marketing in jouw bedrijf … echt niet? Heb je geen zakelijke Facebook pagina? Jawel. Heb je geen website? Jawel. Maak je geen gebruik van Instagram en LinkedIn om te vertellen wat je doet en wie je bent? Jawel. Zet je nooit op social media hoe fijn en goed jouw behandelingen zijn? Al die mooie recensies die je deelt, dat is geen marketing? Uhhhhh ja misschien wel, maar ik adverteer niet. En commercieel ben ik al helemaal niet!

Winst maken als doel

Volgens de website encyclopie is commercieel een woord dat wordt gebruikt bij personen, bedrijven en/of overheden die als doel hebben winst te maken. Commerciële personen, bedrijven en overheden handelen en denken altijd in de geest van de klant. Wat is dat toch, dat er zo’n smet ligt op het woord commercieel. Dat het door veel praktijkeigenaren als een schande wordt gezien als je commercieel bent. Dat het vaak wordt gebruikt om aan te geven dat je iets niet goed doet.

Is het een hobby of professie?

Ben je een hobbyists of ondernemer? Commercieel inzicht hebben, is belangrijk voor een ondernemer. Het betekent dat je weet hoe de markt werkt, waar jouw klanten (cliënten) zitten. Hoe je deze kunt benaderen. En dat je maximaal profiteert van jouw markt. Ook Marketing is noodzakelijk voor jouw bedrijf. Klanten komen niet vanzelf bij je aanwaaien. Marketing gaat verder dan LinkedIn, een Facebook pagina, een website en een visitekaartje. Welke kennis heb je? Ben je bereid om in jezelf te investeren? Welke doelen wil je behalen?

Ik ben commercieel en ik ben er trots op. Ik ben trots op mijn bedrijf en de cursisten en studenten die ik met mijn team mag opleiden tot volwaardige therapeuten en masseurs. En ik nodig iedereen uit om commercieel te worden en te gaan ondernemen.

Pauline Trum

Pauline Trum
Zonnevlecht Opleidingen