Ben jij een bekwaam masseur?

‹ Terug naar overzicht
Door: Gonnie van de Lang
Geplaatst op:
Iedereen wil graag gemasseerd worden door een masseur die ‘goed in zijn vak is’. Alleen wat is goed? Daar zijn de meningen over verdeeld. Wat de één goed vindt, waardeert een ander weer minder. Bekwaamheid is concreter te definiëren, dat heeft te maken met kennis en kunde van je vak als masseur.

In Nederland kan iedereen een bord op de deur plaatsen met massagepraktijk erop. Of je nu in een weekend wat massagetechnieken hebt geleerd of een 3-jarige massage opleiding hebt gevolgd, je mag je masseur noemen. Niemand zal daar vragen over stellen of wil bewijs van diploma’s of certificaten zien. Vanuit de overheid is het beroep masseur namelijk niet wettelijk geregeld. Gelukkig wordt de klant beschermd door richtlijnen vanuit de beroepsverenigingen, en zorgverzekeringen wanneer je aan het werk wilt gaan als massagetherapeut. Daarnaast zijn er ook werkgevers die diploma’s en ervaring eisen wanneer je in dienst komt als masseur bij bijvoorbeeld een sauna of wellnesscentrum.

Massage-therapeut

Een massagetherapeut – iemand met een uitgebreide massageopleiding, aanvullende medische basiskennis en lid van een beroepsvereniging – is continu onderhevig aan veranderingen. Er worden eisen gesteld aan nascholingen en je moet studiepunten behalen om lid te mogen blijven van een beroepsvereniging. Zo houd je een declaratiemogelijkheid voor je klanten bij de zorgverzekeringen. Zo worden er eisen gesteld aan diploma’s, (na)scholingen, kwaliteit, bekwaamheid en aan je praktijkruimte en verslaglegging. 

Wanneer ben je bekwaam en lever je kwaliteit?

De interpretatie van de begrippen kwaliteit en bekwaam hebben voor een belangrijk deel te maken met de wensen, behoeften, waarden en normen van de klant. Ieder mens heeft eigen waarden en normen van waaruit de bekwaamheid en kwaliteit wordt beoordeeld. In de massagepraktijk wordt kwaliteit en bekwaamheid veelal vertaald in hygiëne, attitude, deskundigheid, zorgvuldigheid en professionaliteit waarmee je als klant wordt behandeld. Ervaring en beleving van de klant kan hier een rol in spelen. 

Hoe maak je dit zichtbaar als masseur?

Allereerst door de massagetechnieken te beheersen door vaak te trainen en te oefenen. Door feedback te krijgen op je technieken door een professional, je leraar van de opleiding of op de nascholing. Door een gedegen kennis te hebben over het menselijk lichaam en deze kennis up-to-date te houden. Weten wat je wel en niet mag doen en waar je grenzen liggen bij gezondheidsklachten van je klant. Door de klant op tijd door te verwijzen naar de arts. Door je diploma’s en nascholingen én je lidmaatschap van een beroepsvereniging zichtbaar te maken op je website en het eventueel plaatsen van berichten op facebook van scholingen of congressen die je hebt gevolgd.

Maar ook: een attitude en uitstraling hebben waarin de klant zich prettig, veilig en op zijn gemak voelt en ook uitleg geven wat je gaat doen en doet als masseur tijdens de massage. Goed kunnen luisteren naar je klant en niet zelf het hoogste woord hebben. Krijgt de klant waar voor zijn geld en betaalt hij daar niet de hoofdprijs voor? Verder houd je uiteraard een rapportage bij, neem je een anamnese af en evalueer je het behandelplan en stel je dat tussentijds bij. Dit is wel afhankelijk van de doelgroep die je masseert en het soort massage dat je geeft, maar als massagetherapeut is dit een vereiste. 

Dat de behandeling met de juiste deskundigheid wordt uitgevoerd kan een onervaren klant niet altijd beoordelen. Een masseur zal zich daarom op de hoogte moeten stellen van de persoonlijke wensen en eisen die de individuele klant aan hem stelt en de massage na afloop kort evalueren.

Tips om je bekwaamheid te vergroten 

Ook voor degenen die niet werken als massagetherapeut en niet lid zijn van een beroepsvereniging zijn de volgende tips van belang om naar te kijken.

 • Kies bewust (na)scholingen waar je interesse in hebt die een verrijking en verdieping geven en zinvol zijn voor je vak en je praktijkdoelstellingen.
 •  Zorg jaarlijks voor een scholingsbudget waar je uit kunt putten. 
 • Ga ervaringen uitwisselen met collega-masseurs door bijvoorbeeld een intervisie groep te vormen. 
 • Toets jezelf regelmatig en vraag jezelf af of je voldoende vaardig en bekwaam bent in je vak. Bevoegd ben je wanneer je de juiste diploma’s hebt gehaald, maar wanneer je je vak niet regelmatig uitvoert, ben je op den duur niet meer vaardig of bekwaam. Zorg daarom dat je je technieken bijhoudt.
 • Bezoek congressen, beurzen en informeer jezelf over de ontwikkelingen in je beroep.
 • Wees goed op de hoogte van veranderde richtlijnen vanuit de zorgverzekeringen en beroepsverenigingen (Dit geldt voor massagetherapeuten). 
 • Wees kritisch wat er zoal te vinden is aan massageproducten en zet bewust een koers uit wat je wilt uitstralen in je praktijk en naar je klanten toe.
 • Evalueer regelmatig je handelen met je klant.
 • Lees vakliteratuur op het gebied van massage om je kennis bij te houden, ideeën te krijgen, tips en ontwikkelingen te volgen.
 • Vraag om certificaten van deelname zodat je scholingspunten kunt aanvragen voor de beroepsvereniging of bij sollicitaties kan voorleggen.
 • Wees vooral leergierig en zie de meerwaarde in voor jezelf en voor je klant.

Visitekaartje van je praktijk

Wees je ervan bewust dat jij het visitekaartje van je praktijk bent. Straal dat uit naar de buitenwereld door te zorgen dat je praktijkruimte er goed verzorgd en uitnodigend uitziet waarin de klant zich welkom voelt. Zaken zoals een kopje thee, een goede massageolie, eventueel verwarmd, handdoeken en hulpmiddelen die schoon zijn, een goed verwarmde, hygiënische praktijk en wachtruimte, geen lange wachttijden, een wachtruimte die voorzien is van tijdschriften, een afspraak die bevestigd is via de mail of telefonisch zodat er geen misverstanden zijn over de datum en tijd. Een routebeschrijving op je website met de vermelding of er onbetaalde of betaalde parkeergelegenheid is en waar. Allemaal aspecten die voor de klant van groot belang zijn en zijn bezoek aan jouw praktijk aantrekkelijk maken.

Tot slot mijn grootste tip: wees oprecht geïnteresseerd in de mens die je masseert, gebruik je gevoel, beheers je technieken, wees enthousiast en leergierig.

 

Gonnie van de Lang

Gonnie van de Lang www.vandelang.nl heeft een Praktijk voor Yoga en Chinese geneeswijzen. Ze schrijft voor het magazine Massage Magazine.

 

Meer blogs lezen van Gonnie? Je vindt ze hier.