Duim omhoog of omlaag?

‹ Terug naar overzicht
Door: Koert Sondorp
Geplaatst op:
In mijn vorige blog schreef ik over de belasting van je schouders als masseur. Aanleiding was mijn eigen frozen shoulder. De duimen worden door masseurs minstens zo zwaar belast. Maar liefst 83 procent van de masseurs heeft regelmatig last van pijn in de duimen.

Het is niet voor niets dat er voor de workshop Masseren zonder Handen veel belangstelling is. Op de NGS-kennisdag eind september mocht ik 36 masseurs laten snuffelen aan deze technieken. Normaal gesproken geef ik aan hooguit tien masseurs tegelijkertijd les. Dat is wel zo goed voor de individuele aandacht ;-).

Duimen als instrument

De duim is een handig instrument voor masseurs. Hij is stevig, sterk en klein genoeg voor puntige toepassingen. En het is de enige vinger met stabiliserende spieren aan de basis. Het gaat dan om de korte buiger (flexor pollicis brevis) de korte afvoerder (abductor pollicis brevis) en de opponens pollicis, die de duim over de handpalm naar de pink beweegt. En dan is er nog de aanvoerder van de duim (adductor pollicis). Zie de afbeelding hieronder.

Duimen zijn kwetsbaar

Het duimgewricht is ook een kwetsbaar gewricht. De krachten op de punt van de duim, concentreren zich op het carpometacarpale gewricht (saddle joint/zadelgewricht). Dat gewricht is de verbinding tussen het os trapezium (handwortelbeentje) en het os metacarpale pollicis (middenhandsbeentje). Zie afbeelding hieronder.

duimgewricht

 

Als je met de top van je duim druk geeft, spannen de spieren in de basis van de duim zich aan om het gewricht te stabiliseren. Daardoor wordt het middenhandsbeentje in het zadelgewricht (saddle joint) geduwd en veroorzaakt daar druk. Die druk is 10 tot 12 keer groter dan de druk op de punt van je duim! 

Als je dit te vaak, te lang en/of te stevig doet, worden de stabiliserende spieren moe. Daardoor masseer je technisch minder goed en kunnen klachten ontstaan. Ligamenten, pezen en kraakbeen kunnen beschadigen: peesontsteking (tendonitis), scheurtjes in de pezen (tendinosis) of slijtage van het kraakbeen (osteo artritis).

Triggerpoints

Overigens kan de pijn in de duim bij masseurs ook heel goed vanaf een andere overbelaste plek komen. Wat dacht je van een triggerpoint in de supinator in je onderarm? De triggerpoints in de supinator (achteroverkantelaar) worden vooral actief bij het krachtig achteroverkantelen van de pols met gestrekte elleboog: een typische handeling bij een grote strijking die je met veel kracht geeft. Zie afbeelding hieronder.

triggerpoints pijn in duim

Zelfs de de scaleni in je hals kunnen een rol spelen bij pijn in de duimen. Ze worden zwaar belast bij het langdurig werken met je armen voor je lichaam. Onder andere bij masseren dus. Triggerpoints in de scaleni kunnen pijn veroorzaken in je duimen. Zie afbeelding hieronder.

triggerpoints pijn in duim

Preventie

Als masseur heb je je duimen hard nodig. Het is dus zaak om deze op een goede manier te belasten. Je kunt een hulpduim of duimbeschermer gebruiken (zie foto’s). Maar veel masseurs vinden dat niet prettig omdat ze dan minder voelen.

duimhulp Duimhulp groen

Een andere goede manier om je duimen te ontzien, is masseren met je elleboog. Zie foto’s hieronder. Rechts de juiste werkhouding, links zoals het niet moet. Als je wilt leren hoe je dat op een effectieve manier kan doen, zonder je lijf op andere plaatsen te overbelasten, dan heet ik je van harte welkom in een van mijn workshops Masseren zonder Handen. De duimen kunnen dan weer omhoog in plaats van omlaag!

masseren met ellebogen

Koert Sondorp

www.rustpuntmassages.nl

bronnen illustraties: The muscle and bone palpation manual, Joseph P. Muscolino, 2016 en handboek Triggerpoint therapie Claire Davies & Amber Davies

Meer lezen van Koert Sondorp? Klik hier.

Koert Sondorp

Koert Sondorp, oprichter en masseur en docent bij Rustpunt Massages, kwam in 2009 in aanraking met de technieken van Masseren zonder Handen. Hij ontwikkelde technieken die de handen en het lichaam van de masseur en massagetherapeut ontlasten. Belangrijk aspect: een goede werkhouding. Een must voor veel masseurs, zo bleek als snel, toen de eerste workshops veel sneller vol liepen dan verwacht. Wie is Koert Sondorp. Je leest het hier.

Lees alle artikelen