Een blog over beweging

‹ Terug naar overzicht
Door: Tirza Bottema
Geplaatst op:
Tirza Bottema's eerste blog voor Massage Magazine. Deze wil ze starten met een artikel over beweging. Als Fysiotherapeut en Thaise massagetherapeut (waarbij aan de yoga ontleende bewegingen onderdeel vormen van de behandeling) heeft ze namelijk veel kennis over het effect van beweging op de gezondheid en het welbevinden van mensen. Graag deelt ze haar kennis ook buiten Thaise massage opleiding Thai Dee. Masseurs en massagetherapeuten met een andere achtergrond kunnen deze immers ook goed gebruiken binnen hun massagepraktijk.

Beweging doet veel meer dan we vaak denken. Zonder beweging geen leven. Iedere cel in ons lichaam is ontstaan uit beweging. Stopt de beweging, dan stopt het leven. Verouderingsprocessen versnellen door gebrek aan beweging. Veel klachten ontstaan door gebrek aan beweging. Lichaamsweefsel verzwakt bij onvoldoende beweging. Het is zelfs zo dat al ons lichaamsweefsel zijn specifieke vorm krijgt door beweging. Beweging is leven!

Beweging bepaalt de vorm

Al in de baarmoeder zie je dat terug. Nadat ei- en zaadcel zijn versmolten ontstaan er eerst een soort basiscellen. Uit deze cellen vormen zich uiteindelijk alle andere weefsels. Deze basiscellen heten myofibroblasten. De myofibroblasten ontwikkelen zich tot een klein mensje door een vooraf geprogrammeerde variatie in druk en rek. Onze verschillende lichaamsweefsels krijgen zo hun specifieke vorm en functie. Al onze organen, zenuwbanen, botten, spieren etc. zijn gevormd door druk en rek. De mate en richting van de rek en druk (=beweging) bepaalt de uiteindelijke vorm. Dat gaat heel ons leven door. Heel fascinerend als je daarbij stilstaat. En ook een eyeopener hoe belangrijk beweging is.

Beweging voedt de geest

Beweging heeft niet alleen invloed op al onze lichaamscellen, maar ook op onze gemoedstoestand en helderheid van geest. De beste ideeën ontstaan vaak tijdens een wandeling. Het is geen toeval dat grote geesten als Socrates en Einstein wandelend tot veel nieuwe inzichten kwamen. Sporten helpt ook om je weer helder en fris te voelen. Mensen die depressief zijn, krijgen vaak naast geestelijke begeleiding het advies om meer te bewegen. Dit brengt letterlijk ook je geest weer in beweging.
Lig je daarentegen de hele dag op de bank , dan ga je je na verloop van tijd vanzelf lamlendig voelen. Rust roest is niet zomaar een cliché, het is een waarheid als een koe waar we niet omheen kunnen. Zowel voor ons lichaam als onze geest. Hierin zie je ook de directe verbondenheid van lichaam met geest. Je kunt daardoor het lichaam als ingang gebruiken om ook op geestelijk niveau beweging te brengen.

Beweging geeft energie

Doordat beweging allerlei processen in ons lichaam activeert, geeft het letterlijk energie. Je voelt je vitaler, energieker. Er stroomt letterlijk meer energie door je lijf. Op energetisch niveau kun je zeggen dat je energie weer beter door je lichaam stroomt.
Allemaal heel interessant, maar waarom een stuk over beweging? Omdat we als masseur ook beweging kunnen integreren in onze behandelingen!

Beweging op alle niveaus

Combineer je massage met gerichte beweging, dan verdiep je het effect van de behandeling. Op weefsel-, energetisch én op geestelijk niveau. En dat is wat we bij de Thaise yogamassage doen. Door gerichte rek en druk, kun je alle weefsels in het lichaam positief beïnvloeden. De spieren, gewrichten, botten, zenuwbanen, fascia, alles wordt door middel van gerichte druk en rek in beweging gebracht. Middels grote bewegingen en kleine bewegingen; verstilling en dynamiek; zachte of juist diepere druk; kleine strekkingen en grote strekkingen; langzame en snelle bewegingen; bewegingen naar binnen en bewegingen naar buiten. Iedere beweging heeft zijn eigen kracht en ze versterken elkaar. Mits goed afgestemd op het lichaam, de klachten en behoeften van de ontvanger.

Beweging beïnvloedt de geest

Door bewegingen aan de massage toe te voegen, beïnvloed je ook de geest. Activerende bewegingen brengen een vermoeide geest weer tot leven, langzame en zachte bewegingen geven een overactieve geest weer rust. En zo zijn er nog veel meer subtiele manieren om met beweging de geest te voeden.Dit maakt dat het heel heilzaam kan zijn om beweging aan een massage toe te voegen. Je kunt bewegingen heel mooi integreren met andere massagetechnieken. Bijvoorbeeld de armen of benen schudden, verschillende kanten op strekken, buigen. Je zult er versteld van staan hoe heerlijk dat is.Wil je inspiratie opdoen hoe allerlei strekkingen toe te voegen aan je behandeling? Wellicht is dan een cursus Thaise massage, Thaise oliemassage of Thaise stoelmassage iets voor jou. Je doet daar volop ideeën op.

 

Tirza Bottema

Tirza Bottema
Thai Dee – yogamassage.nl

 

Hier lees je meer over Tirza Bottema

Tirza Bottema

Tirza Bottema, oprichter en docent van Opleidingsinstituut Thai Dee, kwam in 1991 in Thailand voor het eerst in aanraking met Thaise yogamassage. Ze ging daar in de leer en gaat vrijwel jaarlijks terug om zich nog meer in de Thaise massage te verdiepen. Meer weten over Tirza? Kijk hier.

Lees alle artikelen