Even voorstellen: Koert Sondorp

‹ Terug naar overzicht
Door: Koert Sondorp
Geplaatst op:
Koert Sondorp, oprichter en masseur en docent bij Rustpunt Massages, kwam in 2009 in aanraking met de technieken van Masseren zonder Handen. Hij ontwikkelde technieken die de handen en het lichaam van de masseur en massagetherapeut ontlasten. Belangrijk aspect: een goede werkhouding. Een must voor veel masseurs, zo bleek als snel, toen de eerste workshops veel sneller vol liepen dan verwacht. Wie is Koert Sondorp. We legden hem een paar vragen voor.

Masseren zonder Handen, hoe is het zo gekomen?

“Toen ik de eerste beelden zag van de technieken van Masseren zonder Handen, was  ik meteen verkocht. De mooie, bijna dansende manier van masseren, vond ik prachtig om te zien. Het paste ook bij zachte manier van masseren van de Integratieve Massage, de massageopleiding die ik ooit zelf volgde. Al snel kwam ik erachter dat de technieken vol en compleet aanvoelden. En dat een goede werkhouding een erg belangrijk onderdeel was van deze manier van masseren.

Toen ik voor het Netwerk van Integratieve Masseurs een proefworkshop gaf, ontdekte ik dat ik een goede kijk had op de werkhouding. Ik zie vaak details waarop ik masseurs kan bijsturen. Het masseren voelt voor hun eigen lichaam daardoor gelijk beter. Veel masseurs kunnen de aangeleerde werkhouding van Masseren zonder Handen ook met succes toepassen in hun dagelijkse praktijk.”

Wat heeft Masseren zonder Handen je gebracht?

“Toen ik eenmaal workshops gaf, smaakte dat naar meer. Ik ontdekte al vrij snel dat veel opleidingen weliswaar wat aandacht geven aan werkhouding, maar dat veel masseurs dat toch als een ondergeschoven kindje ervaren. En in hun dagelijkse werk is het vaak toch moeilijk om hier bewust iets mee te doen. De driedaagse workshop Masseren zonder Handen biedt veel masseurs, naast nieuwe technieken, houvast bij hun werkhouding. Dat wilde ik ook bij andere massagevormen.

Inmiddels zijn er nog drie workshops in het bijscholingsaanbod waarbij ik veel aandacht geef aan werkhouding: Bolle Buiken Massage (een holistische zwangerschapsmassage), Pulsing (de ontspanningsvariant van de therapeutische holistic pulsing) en Polariteitsmassage (werken met energie).

Met de ervaring die ik in de loop der jaren opdeed, ontwikkelde ik een eendaagse special voor masseurs die vastlopen in hun werk door fysieke klachten of preventief aan de slag willen: Van Keurslijf naar Masseurslijf. Tijdens deze dag zoomen de deelnemers in op hun eigen praktijk, op hun eigen manier van werken. Inmiddels durf ik mezelf een specialist te noemen als het gaat om correctie van werkhouding van masseurs en massagetherapeuten.”

Hoe heb je de bijscholingen van Rustpunt Massages vormgegeven?

“Ik heb bewust gekozen voor bijscholing aan vakgenoten. Er zijn al zoveel massageopleidingen, dat ik daarin geen meerwaarde zag. Ik werk bewust met kleine groepjes van 4 tot maximaal 12 deelnemers, omdat ik dan alle deelnemers de aandacht kan geven die ze verdienen. Tijdens de workshops zijn de deelnemers vooral heel praktisch bezig. Ik corrigeer constant op werkhouding. En ondertussen leren ze er mooie nieuwe technieken bij. Masseurs die nog meer persoonlijke feedback willen, kunnen kiezen voor privé-workshops in mijn praktijk in Deventer, alleen of met een collega-masseur.”

Wat wil je de lezers van Massage Magazine graag meegeven?

“Ik wil mijn kennis met ze delen over het effect van werkhouding en over de fysieke en mentale belasting die het werk van masseur met zich mee kan brengen. Ik hoop dat daardoor veel masseurs hun werk langer volhouden en nog jaren met plezier cliënten kunnen behandelen.”

Koert Sondorp

www.rustpuntmassages.nl

Koert Sondorp

Koert Sondorp

Koert Sondorp, oprichter en masseur en docent bij Rustpunt Massages, kwam in 2009 in aanraking met de technieken van Masseren zonder Handen. Hij ontwikkelde technieken die de handen en het lichaam van de masseur en massagetherapeut ontlasten. Belangrijk aspect: een goede werkhouding. Een must voor veel masseurs, zo bleek als snel, toen de eerste workshops veel sneller vol liepen dan verwacht. Wie is Koert Sondorp. Je leest het hier.

Lees alle artikelen