Fascie, wat is dat eigenlijk precies?

‹ Terug naar overzicht
Door: Tirza Bottema
Geplaatst op:
Tirza Bottema deelt hier haar kennis over het effect van traditionele Thaise massage (Nuad Thai) op de fascia. Deze is groot. Veel groter dan Tirza aanvankelijk besefte. Ze dacht voorheen dat het feit dat je soepeler wordt door regelmatig een Thaise massage te ondergaan kwam omdat je spieren op rek worden gebracht. Nu ze meer over de fascia weet, beseft ze dat ook deze een belangrijke rol spelen bij de toename in flexibiliteit. Daarover lees je in dit artikel meer.

Fascie is een bijzonder bindweefsel dat in en rondom spieren, botten en gewrichten ligt. Eigenlijk is het één groot orgaan dat alles met elkaar verbindt. Fascia geven ondersteuning, bescherming en structuur aan het lichaam. Daarnaast zorgen ze o.a. voor schokdemping en stofwisseling tussen bloed en organen. 

Het is het suikerspin-achtige weefsel dat wetenschappers eeuwenlang hebben weggeschrapt om de anatomie van onze botten en spieren beter te begrijpen. Slechts de afgelopen decennia begint het besef te komen dat fascia óók een belangrijke rol spelen in ons lichaam. 

Fascia bestaat voor een groot deel uit gebonden water

Water is een belangrijke extracellulaire component van bindweefsel. Ongeveer 2/3 van de fascie bestaat uit water. Deze ‘coating’ van water draagt bij aan de glijbaarheid van de fascie. Inactiviteit en veroudering hebben beide effect op de bindingskwaliteit van water in de fascia. Fascialagen worden minder glijbaar en kunnen verkleven.

Bewegen is dus essentieel om het waterreservoir in de fascia op pijl te houden. Zonder beweging droogt het reservoir uit waardoor ons lichaam stijver wordt en de veerkracht plus de stofwisseling vermindert. Daarmee ontstaan op de lange duur allerlei klachten en worden we kwetsbaarder voor blessures. Door je lichaam meer te bewegen, verbeter je de kwaliteit van de fascia. 

Thaise massage van de fascia

Meer bewegen hoef je niet altijd zelf te doen. Je kunt je daarnaast ook laten bewegen om de waterhuishouding in de fascie te verbeteren. Thaise massage is DE massagevorm waarbij beweging een belangrijk onderdeel van de behandeling vormt. Op allerlei manieren wordt immers middels grote en kleine strekkingen en rek het lichaam in beweging gebracht. En daarmee de kwaliteit van de fascie verbeterd! 

Drie technieken binnen de klassieke Thaise massage verbeteren de kwaliteit van de fascia in het bijzonder:
1. Strekkingen
2. Jap Sen
3. Een speciale techniek met de ellebogen

Ad 1. Strekkingen
De klassieke Thaise yogamassage bevat een groot aantal aan de yoga ontleende strekkingen. Deze zijn bedoeld om blokkades op de energiebanen (in het Thai Sen genoemd) te verminderen. Daarnaast brengen ze onze spieren op rek. Zoals hierboven geschreven zorgt bewegen ook voor watertoename in de fascia. Door de strekkingen breng je letterlijk het lichaam weer in beweging en verbeter je dus rechtstreeks de kwaliteit van de fascie en alle  weefsels waar de fascie in en omheen liggen.

Ad 2. Jap Sen
Een bijzondere Thaise massagevorm die vooral therapeutisch wordt toegepast, is Jap Sen. Jap Sen betekent letterlijk rollen over de Sen. Met de duim word met veel druk langzaam of snel over een spier, pees, zenuwbaan of Sen gerold. Hierdoor rek je ook de fascie rondom de spierranden, peesranden, zenuwbanen en Sen. 

Ad 3. Elleboog massage
Een speciale techniek met de ellebogen die je veel tegenkomt binnen de Thaise massage komt volledig overeen met de door Ida Rolfing ontwikkelde elleboogmassage voor de fascia. Hierbij leun je o.a. met de elleboog en onderarm op het te behandelen lichaamsdeel. Vervolgens houd je de druk vast en schuif je voorwaart, waardoor het onderliggende weefsel oprekt. 

Vanuit de fascia bekeken, is Thaise massage daarmee niet alleen een behandeling van de energiebanen en spieren, maar ook een grote onderhoudsbeurt voor de fascia! Met andere woorden, deze massage houdt onze fascia letterlijk langer veerkrachtig, soepel en vitaal! 

Tirza Bottema

Tirza Bottema

Directeur Thai Dee, erkend opleidingsinstituut voor Thaise yogamassage

www.yogamassage.nl

Meer blogs lezen van Tirza? Kijk hier.

 

Een speciale techniek met de ellebogen die je veel tegenkomt binnen de Thaise massage.

Tirza Bottema

Tirza Bottema, oprichter en docent van Opleidingsinstituut Thai Dee, kwam in 1991 in Thailand voor het eerst in aanraking met Thaise yogamassage. Ze ging daar in de leer en gaat vrijwel jaarlijks terug om zich nog meer in de Thaise massage te verdiepen. Meer weten over Tirza? Kijk hier.

Lees alle artikelen