Balletjes rollen op de camping

‹ Terug naar overzicht
Door: Koert Sondorp
Geplaatst op:
Wie had dat gedacht: ik - die lesgeeft in een goede massagewerkhouding - heb een frozen shoulder. En dat is knap lastig kan ik je vertellen. Probeer maar eens op de camping een geschikte muur te vinden om met een bal je triggerpoints te lijf te gaan. Gelukkig heb ik vlak voor mijn vakantie een goede neuromusculair therapeut gevonden. Heel langzaam is er vooruitgang. Bewegingsbeperking is tijdens het masseren niet praktisch. Toch kan ik mijn cliënten blijven behandelen en kan ik bijscholingen blijven geven. Mede dankzij een goede werkhouding en ontlastende technieken.

Schoudergewricht

Het schoudergewricht is een bijzondere. De kop van het gewricht is groter dan de kom. Daarom zijn er andere stabilisatoren nodig die de kop in de kom houden: het gewrichtskapsel, de ligamenten, de spieren, de spier-peesmanchet (= rotatorcuff).

 

anatomie schouderblad

 

Op de afbeelding hieronder staan de spieren van de rotatorcuff (zie de nrs). Aan de achterzijde bestaat de rotatorcuff uit de supra spinatus (7), de infra spinatus (10) en de terres minor (onder 5). Aan de voorzijde betreft het de subscapularis (6).

Bij masseurs zijn het vooral de spieren en de pezen van de supra spinatus die snel overbelast worden. Ook slijmbeursontsteking is een veel voorkomende klacht. Maar ook tendonitis en tendinosis. Extra probleem vormt de relatief slechte doorbloeding van de schouders, zodat deze langzaam genezen. Schouderklachten kunnen verergeren of (mede) ontstaan door stress, een scoliose en/of het slapen op de buik.

Inmiddels heb ik aan den lijve ondervonden dat bij mijn frozen shoulder veel meer spieren invloed hebben op het functioneren van de schouders. Biceps, triceps, coraco brachialis, pectoralis minor en major, latissimus dorsi, psoas, quadratus lumborum. En zelfs de spieren in mijn bovenbenen lijken invloed te hebben. Zie hier de werking van de faciale structuren in ons lijf.

spieren rotatorcuff voorzijde

Fysieke en mentale oorzaken

Mijn beperkingen in mijn schouderbeweging, kan ik gelukkig goed opvangen met de alternatieve technieken van Masseren zonder Handen. Ik masseer veel met onderarm en elleboog. Tegelijkertijd moet ik goed blijven opletten dat ik tijdens het masseren niet verkeerd ga staan: breng ik mijn bekken voldoende omlaag, zit ik voldoende met mijn gewicht boven mijn werkgebied, kijk ik niet stiekem te veel naar beneden en trek ik toch mijn schouders te veel op? Kortom ik moet steeds alert blijven. En dat valt niet altijd mee. Zeker niet als je moe bent van slechte nachten slapen door de frozen shoulder.

In de cursus Van Keurslijf naar Masseurslijf besteed ik aandacht aan de fysieke en psychisch oorzaken van blessures. Ook in mijn geval is het een mooie combinatie. Ik ging de problemen met mijn schouder merken toen ik fysiek belastendere behandelingen begon te geven. Ondanks mijn kennis en kunde over massagehouding, belastte ik mijn lijf te zwaar. Dat ging samen met een periode waarin ik hoge werkdruk ervoer en waarin ik veel verantwoordelijkheid voelde voor het gezinsinkomen. Ik kwam bijna niet meer aan ontspanning toe. En als ik er wel aan toekwam, moest het even snel tussendoor. Logisch dat mijn lijf niet meer wilde en ging protesteren.

Voor iedereen die in dergelijke situaties terecht komt, is het dan tijd voor zelfreflectie. Wat kan ik anders doen? Wat zijn mijn energievreters? En welke dingen geven me juist energie. Het is de kunst om voor deze zelfreflectie de tijd te nemen en om dan daadwerkelijk dingen anders te gaan doen. Ook voor mij betekent dat: werk aan de winkel. Of is dat juist mijn valkuil? Tijd voor ontspanning dus. Ik wens jullie een ontspannen nazomer toe.

Koert Sondorp

Koert Sondorp

www.rustpuntmassages.nl

 

Meer blogs lezen van Koert? Kijk dan hier.

Koert Sondorp

Koert Sondorp, oprichter en masseur en docent bij Rustpunt Massages, kwam in 2009 in aanraking met de technieken van Masseren zonder Handen. Hij ontwikkelde technieken die de handen en het lichaam van de masseur en massagetherapeut ontlasten. Belangrijk aspect: een goede werkhouding. Een must voor veel masseurs, zo bleek als snel, toen de eerste workshops veel sneller vol liepen dan verwacht. Wie is Koert Sondorp. Je leest het hier.

Lees alle artikelen