De balans is compleet verstoord

‹ Terug naar overzicht
Door: Gonnie van de Lang
Geplaatst op:
We hebben er allemaal mee te maken: door het coronavirus is de balans in ieder van ons verstoord en niet alleen in ons lichaam, maar in de hele wereld. De Chinese astrologie had het al voorspeld, 2020 is het jaar van Metaal en de rat.

Het element metaal staat voor de longenergie en de rat staat voor de nieren. Laat het coronavirus nu zeer specifiek de longen aantasten en veel angst veroorzaken. Angst is weer gekoppeld aan de nieren: ‘in onze broek plassen van angst’. Angst maakt onzeker en verstoord onze basis.

We nemen en nemen maar

Zeggen we niet al jaren dat de natuur uitgeput raakt, dat de milieuvervuiling toeneemt, dat het kappen van het tropische regenwoud moet stoppen? En ook dichterbij huis, de complete kap van ook onze bossen. We zijn met z’n allen ontspoord geraakt en de natuur heeft er onder te lijden. De balans in de natuur is totaal verstoord en wij kijken lijdzaam toe. Of toch niet? Ieder mens kan in zijn eigen omgeving verantwoording dragen voor de natuur op zijn eigen wijze, door bewust om te gaan hiermee.

Veel mensen hebben angst en stress

In mijn praktijk komen in deze coronatijd veel mensen voor ondersteuning bij stress. Dit uit zich in slapeloosheid, onrust, prikkelbaarheid en angsten en tot het alleen op rustige tijden boodschappen durven doen, contacten met dierbaren vermijden of noodgedwongen geen contacten mogen hebben.

Ziekte is een verstoring van de balans

Virussen, parasieten en bacteriën hebben we al duizenden jaren om ons heen. De wijze waarop wij reageren op een virusaanval heeft te maken met onze weerstand. Wanneer deze zwak is, op oudere leeftijd en/of door een zwakke constitutie of chronische ziekte, zijn we eerder vatbaar. Wanneer de aanval van virussen te groot is en bij een grote massa mensen tezamen, vergroot je de kans op een infectie. Stress is daarbij ook nog een grote weerstandverlager. 

Bij een gezonde leefstijl, gezonde voeding, voldoende slaap, geen overgewicht, goede ademhaling, voldoende beweging, een emotioneel evenwicht, balans tussen werk en ontspanning, geen stress, een gezond milieu met een gezonde lucht om in te ademen, zijn onze longen en lichaam sterk en kunnen we prima overweg met alle virussen om ons heen. Dan worden we niet van alle prikkels die er zijn verkouden en zijn we niet allergisch voor voeding, pollen en ga zo maar door. Werkdruk, geen tijd meer voor elkaar hebben, steeds meer eisen stellen aan jezelf en de omgeving, te hard lopen om steeds meer te willen of moeten presteren, geen tijd om goed voor je eigen lijf te zorgen, verzwakt ons immuunsysteem en onze weerbaarheid. Maar ook de enorme smog en luchtverontreinigingen door de industrie en onze leefwijze verzwakken de longen waardoor wij eerder vatbaar worden voor infecties. Onze weerstand kunnen we ondersteunen en verhogen met vitamine C, zink, vitamine D, omega 3-6 vetzuren om zo een buffer op te bouwen.

Angst staat op nummer één 

Niet alleen in de massagepraktijk heb je te maken met angstige klanten, maar ook zelf word je dagelijks onrustig en geconfronteerd in de media die continu de angst willen triggeren. De coronabesmettingen nemen af in Nederland maar stel dat …. De overheid bepaalt de regels samen met het RIVM, 1.5 meter afstand en ga zo maar door, maar verder worden er geen leefwijze adviezen gegeven, behalve niezen in je elleboog. Het wordt tijd dat er meer programma’s komen over voeding, bewegen en overgewicht voorkomen, in relatie met corona. 

Ga bewust genieten

Hoe blijf je hier ontspannen en positief onder en hoe sluit je je af van al deze negativiteit? Door bewust de informatiestroom die dagelijks naar binnen komt te doseren, op tijd de radio en televisie op een andere zender te zetten. Door niet continu privé en in je praktijk te praten over het coronavirus. De hersenen krijgen zo rust en worden niet overprikkelt waarbij steeds stresshormonen vrijkomen zodra ze het woord corona weer horen.

Gun jezelf bewust tijd om te genieten. Dingen te doen waar je blij van wordt. Tijd om ‘stoom af te blazen’ de stress van de afgelopen maanden van je af te laten glijden ondanks dat er nog veel onzekerheid is over je baan, je inkomen en ga zo maar door. De balans kan alleen herstellen wanneer yin en yang in evenwicht zijn.

Accepteer wat er is

Stop met vechten tegen de situatie waar je niets aan kunt veranderen. Het geeft alleen meer stress. Accepteer dat het zo is en geef jezelf ruimte door niets te moeten of te willen wat nu niet mogelijk is. 

Verwen jezelf extra

Bewegen is de beste remedie om spanning te reduceren. De buitenlucht en natuur ingaan, sporten, fietsen, wandelen alles waarbij je in beweging komt laat de energie stromen.

Gezonde, verse groenten en fruit zorgen voor een goede vitamine- en mineralenbalans waardoor de weerstand wordt verhoogd. En voldoende drinken 1.5 tot 2 liter lauw water en bijvoorbeeld kruidenthee zorgen voor een afvoer van afvalstoffen en reiniging van het lichaam wat de vitaliteit verhoogd.

Beperken van bewerkte koolhydraten (koek, witmeel, pasta, pizza) is tevens van belang. Veel mensen hebben de afgelopen maanden een buikje gekregen, niet alleen van de stress maar ook van het vele ongezonde eten ter compensatie en door minder beweging.

Neem bewust de tijd voor stressreductie door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen zoals een mindfulness bodyscan oefening of een yoga nidra oefening. Op YouTube zijn vele filmpjes te vinden. 

Tip: verzamel een aantal linken van filmpjes die je naar je klanten kunt mailen met oefeningen zodat ze er praktisch mee aan de slag kunnen gaan.

Breng vreugde in je leven

Blijdschap, lachen en plezier maken laten de energie stromen. Zoek contact met positieve mensen en zet vrolijke muziek op en zing of fluit mee. Zelfs een gemaakte glimlach om je lippen geeft een positief gevoel. Probeer dit direct maar uit en voel het verschil vanbinnen! 

De longen worden versterkt door ademoefeningen, meezingen en plezier maken.

Bewegen, balans tussen rust en activiteit zorgen voor een goede nierenergie. Geef jezelf deze zomermaanden de tijd om te genieten en te herstellen van de afgelopen stressvolle periode, om deze weer los te laten.

Veel succes en kijk ’s morgens in de spiegel en geef jezelf een grote glimlach.

Gonnie van de Lang

Gonnie van de Lang www.vandelang.nl heeft een Praktijk voor Yoga en Chinese geneeswijzen. Ze schrijft voor het magazine Massage Magazine.

 

Meer blogs van Gonnie vind je hier.