Even voorstellen: Tirza Bottema

‹ Terug naar overzicht
Door: Tirza Bottema
Geplaatst op:
Tirza Bottema, oprichter en docent bij Thai Dee opleidingsinstituut kwam in 1991 als backpacker in Thailand voor het eerst in aanraking met Thaise yogamassage. Ze ging in de leer bij mama Nit, een Thaise dame van begin 60 die de Thaise massage als kind al van haar vader had geleerd. Ze heeft daarna nog bij vele anderen les gehad, maar wijlen mama Nit blijft haar Thaise massage mama. Thaise massage is haar leven geworden. Wie is Tirza? We hebben haar een paar vragen voorgelegd.

Thaise massage, hoe is het zo gekomen?

“De Thaise massage raakte me direct. Het diepgaande effect, de schoonheid van de tai chi-achtige bewegingen waarin je de ander masseert en strekt, maar ook het samenspel tussen gever en ontvanger. Deze massage omvat voor mij alles: stilte & beweging; kracht & zachtheid; Yin & Yang. En je behandelt zowel lichaam als geest.”

Wat heeft de Thaise yogamassage je gebracht?

“Thaise yogamassage bracht een ommezwaai in mijn leven. Voordat ik in aanraking kwam met Thaise massage wist ik niet goed wat ik wilde. Nu wist ik opeens zo zeker, de Thaise massage moest mee naar Nederland. Deze massage is zo heilzaam, hier hebben ook veel Westerse mensen baat bij. Naast mijn werk heeft Thaise massage me ook meer lichaamsbewustzijn en zingeving gegeven. Het is zo fijn om andere mensen te helpen gezonder en bewuster in het leven te staan! Ik volgde mijn hart. Thaise massage opleiding Thai Dee was geboren. Ik heb daarin echt mijn roeping gevonden.”

Hoe heb je de opleiding vorm gegeven?

“Al doende merkte ik dat door een holistische Oost-West benadering de kracht en toepasbaarheid van Thaise massage optimaal tot zijn recht komt. En dat was wat ik wilde: de Thaise yogamassage op een zo hoog mogelijk niveau in Nederland beschikbaar en toegankelijk maken. Thaise massage biedt zoveel, maar zonder voldoende kennis en ervaring mist het een groot deel van zijn kracht. Thaise yogamassage kan bij onvoldoende afstemming en anatomische kennis zelfs averechts werken. Je kunt mensen blesseren als je de massage verkeerd toepast.”
“Van daaruit ging ik me steeds meer verdiepen in zowel Westerse als Oosterse lichaams- en gezondheidsleer. Studeerde o.a. fysiotherapie en volgde meerdere jaren privéles bij een Thai die hoofddocent was van de natuurgeneeskundige faculteit in Bangkok . Van daaruit ontwikkelde ik een door zorgverzekeraars erkende unieke opleiding waarbij zowel aandacht is voor Oosterse als Westerse kennis over ons lichaam, gezondheid en ziekte. Hierdoor is de toepasbaarheid van de Thaise massage enorm gegroeid. Dit is kennis die normaal voor Westerlingen niet toegankelijk is. Mijn droom om Thaise massage op een hoog niveau naar Nederland te brengen is uitgekomen!”

Wat wil je de lezers van Massage Magazine graag meegeven?

“Met de lezers van Massage Magazine deel ik graag mijn kennis over zowel de Westerse als Oosterse gezondheidsleer. En vooral de verbinding tussen beiden. Want daarin schuilt een grote meerwaarde als je holistisch en therapeutisch wilt behandelen. Ook bij andere massagevormen.”

 

Vrijwel jaarlijks gaat Tirza terug naar Thailand om zich nog meer in de Thaise massage te verdiepen en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Thai Dee is de enige opleiding in Nederland met een eenjarige erkende opleiding tot preventief masseur Thaise yogamassage en een driejarige ook door zorgverzekeraars erkende opleiding tot Thaise massagetherapeut.

 

Tirza Bottema

Tirza Bottema, oprichter en docent van Opleidingsinstituut Thai Dee, kwam in 1991 in Thailand voor het eerst in aanraking met Thaise yogamassage. Ze ging daar in de leer en gaat vrijwel jaarlijks terug om zich nog meer in de Thaise massage te verdiepen. Meer weten over Tirza? Kijk hier.

Lees alle artikelen