Fysio-oefeningen: De borstspieren

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het werk als masseur is een fysiek vak; na een dag intensief werken voel je vast je lichaam wel eens. Op zich is dat niet erg, maar probeer te voorkomen dat een beetje spierpijn uitgroeit tot overbelasting, in de schouders bijvoorbeeld. Fysiotherapeut en manueel therapeut Erwin Franken van Fysiotherapie Franken uit het Brabantse Valkenswaard, legt stap-voor-stap een aantal oefeningen uit om de schouders soepel te maken én te houden. Handig voor jezelf, en om mee te geven aan je cliënten.

Als masseur werk je veel in gebogen houding. Hierdoor ontstaat een verkorting van de borstspieren. Om deze spieren weer op te rekken, zijn de volgende oefeningen nuttig.

 

Oefening 1:

Voer deze oefening staand uit. Als je zit, is je bovenrug gebogen terwijl het belangrijk is dat je deze oefening met een rechte rug uitvoert. Strek je armen voor en achter je uit in tegengestelde richting: de ene arm beweegt voorlangs omhoog, de andere beweeg je naar achteren.

Oefening 2:

Leg een hand zo ver mogelijk tussen je schouderbladen.

Oefening 3:

Leg weer een hand zo ver mogelijk tussen je schouderbladen, maar doe dat nu met een binnenwaartse draai.

Oefening 4:

Ga bij een deurpost of hoek van een muur staan. Houd je arm boven tegen de deurpost of muur met je hand schuin omhoog gericht; laat de duim omhoog wijzen. Draai met je hoofd weg van deze arm; kijk van je hand af. Je voelt dat de borststreek oprekt.

Met dank aan Daphne Doemges-Engelen.